The Musical Box: Matrix och Tale Of The Whale

torsdag 19 mars 2020

Matrix och Tale Of The Whale

MATRIX – TALE OF THE WHALE – 1979

Det är inte alltid jag kommer bra överens med jazzfusion. Men Tale Of The Whale fick jag ett gott öga till redan första gången jag hörde skivan. Det var på den tiden jag emellanåt lyssnade på tidiga Blood Sweat & Tears. Då passade Matrix bra in.
Matrix är dock mer jazzfusion än vad Blood Sweat & Tears någonsin blev, som med Al Kooper höll en klar rocklinje öppen hela tiden. Matrix går dock en helt annan väg och ger sig in i avancerade jazzfusionarrangemang med en funkig gitarr, blås och en pianist. ”Det här påminner väldigt mycket om Weather Report” påstod en kollega, och jag ville inte säga emot.
Matrix spelade in en rad jazzalbum under det tidiga 70-talet. En av bandets höjdpunkter sägs ha varit 1976 då de spelade på jazzfestivalen i Montreaux.

Tale Of The Whale är deras sista platta om man inte räknar en halvhjärtad reunion i början av 2000-talet. Jag gillar inledningen med tuffa funkiga The Fly och har ett väldigt gott öga även till titelspåret, ett tio minuter långt, ett kanske improviserat nummer som får åtminstone mitt intresse att vara på topp.

Nr: 1677/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar