The Musical Box: Kissing Spell ett chilenskt Hollies

onsdag 18 mars 2020

Kissing Spell ett chilenskt Hollies

KISSING SPELL – LOS PAJAROS – 1970

Blev först jätteförvånad. Men insåg sen att det självklart var så att även Sydamerika drabbades av den psykedeliska popvågen, inte bara amerikanska västkusten och nästan hela Europa, från England till Gärdet i Stockholm.
Kissing Spell blev en angenäm upplevelse, ett chilenskt psykedeliskt popband starkt influerade av Beatles och den amerikanska västkustens sena 60-tal, band som Jefferson Airplane och liknande.

Här finns allt från stämsång till en skrapig fuzzgitarr, från sammetslena popballader till psykedelia. En kul platta. Kissing Spell sjunger både på engelska och spanska och gjorde alla låtar själv, även om en och annan melodi känns igen från annat håll.

Om man ska jämföra hamnar dock Kissing Spell närmare Hollies än Jefferson Airplane, vilket givetvis beror på de snygga popmelodierna och småtrevliga stämsången. Tänker då närmast på holliesalbum som Butterfly och Evolution.

Los Pajaros var länge en svår platta att få tag på, därav nästan helt helt okänd i Europa. Skivan finns dock numera återutgiven på på vinyl och CD. Återutgivet är förresten bandets andra och sista album också, som kom året efter 1971. Men då hade de bytt namn till Embrujo, dock med exakt samma sättning.

Namnbytet lär ha berott på de politiska situationen i Chile vid den tiden, då ett engelskt bandnamn inte var populärt och till och med kunde vara farligt.
Embrujo blev dock också en tämligen kortlivad företeelse, de splittrades redan 1973 utan att ha spelat in ytterligare material. En del av bandmedlemmarna dök dock upp senare i chilenska psych- och folkrockbandet Blops, som blev betydligt mer omtalade.

Nr: 1537/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar