The Musical Box: Humble Pie - en brittisk supergrupp

fredag 27 mars 2020

Humble Pie - en brittisk supergrupp

HUMBLE PIE – THE GREATEST HITS – 1989

Jag tycker man kan påstå att Humble Pie var en supergrupp på sin tid. Steve Marriott från Small Faces fick med sig Peter Frampton som då lirat med The Herd och Jerry Shirley och Greg Ridley från Spooky Tooth.
Bandet började dock lite försiktigt med två närmast akustiska album innan de 1971 gav ut plattan Rock On och blev från den stunden ett etablerat hårdrockband. Ett av bandets största låtar är Natural Born Bugie från 1969, den enda låt Humble Pie fick med på de brittiska topplistorna.

Bandets karriär blev nämligen ganska kort. Bandet splittrades 1975 efter albumet Street rats, som ansågs misslyckat. Jag har aldrig följt Humble Pie, trots att Small Faces alltid hört till mina 60-talshjältar, och har därför ganska få minnen.

Jag kommer dock väl ihåg när jag hörde bandet allra första gången, vilket gissningsvis var under det tidiga 70-talet, då en liveinspelning med en av deras hårdrocklåtar visades i svensk tv. Jag har ett svagt minne av att det var ett jullovsprogram för barn som varje år gick på morgonen och man det här året av någon anledning bestämt sig för att avsluta varje program med rock.

Vilken låt det var som spelades minns jag dock inte, vilket retat mig ända sedan dess, jag minns nämligen att jag tyckte den var kanonbra...

En gång i tiden var jag ägare till LP-skivorna Go For The Throat och Street Rats. Dem kom jag dock aldrig överens med så de byttes bort för länge sen.

Som ersättning fick det bli ett CD-album med bandets bästa låtar. Natural Born Bugie är så klart med här. Och förmodligen den där låten från TV också.

Nr: 228/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar