The Musical Box: Golden Earrings Wall Of Dolls

lördag 7 mars 2020

Golden Earrings Wall Of Dolls

GOLDEN EARRING – GOLDEN EARRING – 1970

Ett blixtrande progrockalbum. Inte lika välkänt som föregångaren Eight Miles High , men oj vad Golden Earring träffar rätt här. Vid sidan av Moontan är det här mitt favoritalbum med mina holländska hjältar.
Skivan har egentligen inget namn, men går inofficiellt under namnet Wall Of Dolls på grund av de dockor som hänger på väggen i bakgrunden. En kvalificerad gissning är att det är voodoodockor, vilket baseras på skivan lite mörka sound och mystiken i låtarna.

Det är andra albumet sedan Golden Earring kom ut som progrockare, i en trilogi skulle man kunna säga enligt följden; Eight Miles High, Wall Of Dolls och Seven Tears. Många hävdar den förstnämnda är den starkare, jag påstår dockorna med skiva nummer två.
Det tidiga 70-talets skivor är förmodligen den viktigaste delen av Golden Earrings historia. Innan trilogin kallade sig bandet The Golden Earrings och hade sedan 1966 släppt en rad beatpopalbum, undantaget blev On The Double 1969, där bandet uppenbart stod vid ett vägval och testade allt från country till hård rock.

Men vägen via de tidiga skivorna, trilogin och därefter Together, 1972, utmynnade sedan i Moontan 1973, som än i dag är Golden Earrings magnum opus och fortfarande nett album som inger respekt.
Wall Of Dolls lite mörka sound är spännande, speciellt då gruppen här använder sig av flöjt (Barry Hay) och på sätt ger sig in på samma vägar som Jethro Tull. Detta blir extra tydligt i låtarna Big Tree Blue Sea och Back Home, vilket gör dem till mina favoriter på skivan. Men jag vågar nog påstå att hela plattan håller mycket hög klass.

Bara för As Long As The Wind Blows i Led Zepstyle, svettiga This Is The Time Of The Year och psykedeliska I´m Going To Send My Pigeons To The Sky gör att man skulle kunna placera skivan i genren heavy prog. Och det är så klart bra. Men Golden Earring var aldrig så enkla att komma underfund med, den här gången är det kopplingen till till Jethro Tull som bryter av.

Wall Of Dolls är en holländsk progrockklassiker. Skivan är är en av Golden Earrings främsta verk. Det är ett album som i min rockvärld måste finnas i samlingen för att den ska kännas komplett.

Nr: 1585/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar