The Musical Box: Plastic Bertrand – en belgisk bluff

måndag 30 mars 2020

Plastic Bertrand – en belgisk bluff

PLASTIC BERTRAND – TÉLÉPHONE À TÉLÉPHONE MON BIJOU – 1980

Efter superhiten Ca Plane Pour Moi fortsatte belgaren Plastic Bertrand att släppa både singlar och album. Ingen av dem var dock ens i närheten av att nå samma galna storhet som första skivan. Téléphone à Téléphone Mon Bijou var en låt som hämtades från albumet An 1, 1980.
Men eftersom vi på den tiden, givetvis, jämförde allt Plastic Bertrand gjorde med Ca Plane Pour Moi blev Téléphone à Téléphone Mon Bijou aldrig särskilt intressant. Visst, den spelades väl någon gång på någon fest men inte mer.

Det mest spännande med låten var egentligen albumet den kom från, L´Album, som i och för sig inte var särskilt intressant...visade det sig, utan var kittlande för att Plastic Bertrand där hade med en coverlåt av Magnus Uggla, Vittring, som på franska fått namnet Rock´n´ Roll je te hais...som dock inte var särskilt spännande den heller.
Det borde väl inte ha överraskat egentligen. För det var inte mycket som stämde när det gällde Plastic Bertrand. Att jag först trodde han var fransman var mitt eget fel, det tog inte lång tid innan mer kuniga på området snobbigt rättade, han var ju belgare.

Långt senare, 2010, erkände Robert Jouret, som Plastic Bertrand hette på riktigt, för belgiska tidningen Le Soir att det var han som sjungi. Då hade han ändå i en rättegång några år tidigare gått ed på att det var han som varit sångaren.

I stället var det hans skivproducent Lou Deprijck som sjöng. Men denna belgiska bluff var inte ensam på något sätt. Mest kända är nog tyska discoduon Milli Vanilli som visade sig bara mima till låtarna. De riktiga sångarna ansågs nämligen inte tillräckligt snygga att visa upp.

Nr: 69/singel

1 kommentar:

  1. Har du hört Elton Motello? Han gjorde den engelska originalversionen av "Ca Plane Pour Moi".

    SvaraRadera