The Musical Box: En lyckad chansning

lördag 14 mars 2020

En lyckad chansning

BUFFALO – BUFFALO – 2016

Nej, det var inte så att jag köpte fel, att jag var ute efter australiska Buffalo eller nåt annat buffalo-band, det finns ju fler... Hade dock ingen som helst koll på dessa spanska hårdingar, men gick på namnet och på landet, kände mig nyfiken på spansk hård rock.
Ett ganska lyckad chansning, det är ett spännande album av ett band som håller till nånstans mellan heavy-psych och stonerrock. Det går att ana influenser från det tidiga 70-talets psychgiganter, en opolerad hammond ligger liksom lite trivsamt och mullrar i bakgrunden. Inte trivsamt förresten; hårt och elakt ska det nog vara, vilket dock en och annan kan tycka vara ”trivsamt”. Mycket gitarrvägg också för den delen, mer arena än metal.
Låtarna har dessutom en lätt touch av ett kanske inte soligt Spanien, men av ett hett sydeuropeiskt klimat där sand från Sahara obönhörligen blåser in och lägger sig som en tunn knastrig filt över allt från möbler till smörgåsen med gurka och till och med lägger en tunn hinna på ytan av glaset med rioja.

Det får mig att tänka på både Kyuss och Fu Manchus ökenalbum från mitten av 90-talet där samma knaster, sandpapperssmak och gnisslande mellan tänderna går att känna igen. Buffalo har samma vilda attityd, men kanske inte den självsäkerhet och det dödsförakt som krävs för att ge sig ut i dessa giganters spår.

Buffalos enda album är inspelat 1999 men gavs ut på vinyl så sent som 2016. Det dessutom i bara ganska få exemplar. Det är dock inget samlarobjekt, den är bara utgiven i liten upplaga. Skivan finns att köpa på bland annat Discogs för ungefär 200 kronor.

Nr: 1439/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar