The Musical Box: En vadslagning som gick hem

söndag 29 mars 2020

En vadslagning som gick hem

JAN AKKERMAN – OIL IN THE FAMILY – 1981

Rytmerna i detta album tar oss via oljefälten i Iran och Turkiets höga berg hela vägen till nattklubbarna i New York. Reseledare är jazz- och progrockgitarristen Jan Akkerman som här skapat ett mycket udda album till och med för att höra hemma i jazzrockvärlden.
Men tro nu inte att musiken här är så udda och svårlyssnad att det krävs mer än bara ett sjätte sinne för att uppskatta Oil In The Family. Nej, Jan Akkerman tar inte alls den vägen. Här låter han sig inspireras av österländsk musik från Iran, Turkiet och Egypten samtidigt som han också tar intryck av discomusikens rytmiska pumpande. Låten Disc-O-Asis är kanske det bästa exemplet.

Tillsammans med hans knivskarpa gitarr hittar Akkerman ett sound som blir både förföriskt och spännande. Men det är förmodligen ingen tillfällighet att Oil In The Family fick mer uppmärksamhet i Iran och Turkiet än i västra Europa. Det är till och med så att jag påstår att skivan är tämligen okänd, till och med i Akkermans hemland Holland.
Nåja, för den som hört Akkermans tidigare album, både dem han gjort som soloartist och dem med legendariska progrockbandet Focus, kommer att känna igen sig här också. Hans skrapiga men karaktäristiska gitarrsound finns där så klart. Det är omgivningen är annorlunda den här gången. Något jag uppskattar. Det är uppfriskande och något helt annat än det man först räknat med.

Jan Akkerman blev på sin tid, det tidiga 70-talet, av Melody Maker utsedd till en av världens bästa rockgitarrister tillsammans med storheter som Clapton och Jeff Beck. Hans album med inte minst Focus hade gjort avtryck även utanför Holland.

Hans solokarriär var dock internationellt sett inte lika framgångsrik som Clapton eller Beck. Han har dock genom åren producerat en rad spännande jazzrockalbum vilka främst fått spridning i Holland och bland gamla Focusfans som vägrat ge upp hoppet om hans återkomst där.

Oil In The Family sägs vara resultatet av en vadslagning mellan Akkerman och en holländsk DJ, där Akkerman påstod att han kunde göra ett helt album på mindre än 24 timmar. Tydligen gick det vägen. I så fall ett lysande jobb på så kort tid.

Nr: 1581/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar