The Musical Box: Dirty Lemons från Lerwick

lördag 22 december 2018

Dirty Lemons från Lerwick

Grönlandsresan - Lerwick

DIRTY LEMONS – DIRTY LEMONS – 2017

Dirty Lemons är Shetlandsöarna senaste tillskott till rockvärlden. Bara det är tämligen unikt. Rockband från den lilla ögruppen i Nordsjön hör inte till det vanliga. Men Dirty Lemons skulle kunna bli det första band som når utanför Shetland på allvar med sin musik.
Shetlands främsta rockband än så länge är förmodligen No Sweat som varit i branschen i över 30 år och har tre album bakom sig. Dirty Lemons är nya, gruppens första CD kom 2017. De är något nytt jämfört med de gamla hjältarna.

De påstår själva, i en intervju i lokaltidningen Shetland Times för ett par år sedan, att deras musik landar i en mix av punk, 80-talspop och grunge, The Cult, Oasis och Foo Fighters.
Det är sant som de säger. Det är precis i det sällskapet vi hittar tremannabandet från Lerwick, trummor, bas och gitarr. Gruppens första CD, med enbart egna låtar, känns därför både igen, men är samtidigt också en spännande och uppfriskande upplevelse...
...och skulle väl kunna lägga till något om att ödsligheten mitt ute i Nordsjön, havets ständiga dån och isoleringen från fastlandet skulle ha påverkat Dirty Lemons musik. Men så är det inte nu för tiden, bandets grungeinfluenser är betydligt större än den lokala anknytningen. Så stryk det där med folkrock.
Det här är en bra skiva, men förmodligen svår att få tag på utanför Shetlandsöarnas enda musikaffär, High Level Music Centre i Lerwick. Jag köpte skivan där efter ett tips från den gamla damen i affären, som hade bra koll på de lokala rockbanden, även om hon nog tyckte att No Sweat skulle vara ett bättre köp (så jag slog till på båda).
Jag hade kanske hoppats på någon slags liten koppling till nordisk musik. Shetland var fram till slutet av 1400-talet en norsk provins och det nordiska lever i högsta grad kvar i både den dialekt som talas på öarna, orts- och gatunamn. Men det tar Dirty Lemons ingen hänsyn till, de hämtar sin inspiration från annat håll.

Nr: 2/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar