The Musical Box: Shetlandsöarnas pubrockveteraner

fredag 21 december 2018

Shetlandsöarnas pubrockveteraner

Grönlandsresan – Lerwick, Shetlandsöarna, mitt i Nordsjön, där vi stannade på vägen tillbaka mot Hamburg.

NO SWEAT – SIX WHOLE DAYS...ONE WHOLE NIGHT – 2010

TV-deckaren Shetland med ständigt surmulne kommissarie Perez utspelar sig i Lerwick och runt om på Shetlandsöarna. Man får stifta bekantskap med många lokala platser och spännande människor. Däremot har Shetlandsöarnas mesta och äldsta nu levande rockband, No Sweat, inte dykt upp i serien vad jag vet.
Jag kom till Shetlandsöarna i mitten av augusti 2018, där vår båt gjorde ett kort stopp över bara en dag. Lerwick är dock inte någon storstad utan ungefär i samma storlek som Hjo och har cirka 15.000 invånare, så vi hann trots den korta tiden med att se hela stan och faktiskt lite till.
Jag trodde väl aldrig att jag skulle hitta någon musikaffär. Och om det fanns skulle den väl ligga gömd på nån okänd bakgata turister aldrig hittar till, tänkte jag...och hann inte mer än gå 200 meter på Lerwicks Main Street innan jag såg skylten till High Level Music Centre, Shetlandsöarnas enda musik- och skivaffär skulle det senare visa sig.
Den gamla damen bakom disken piggnade till ordentligt när jag berättade att jag kom från Sverige och att jag gärna ville ha tag på några LP- eller CD-skivor med rockband från Shetland. I gyttret mellan musikinstrument, notböcker, t-shirts med Led Zeppelintryck och gitarrfodral visade hon mig vägen till CD-hyllan (LP-skivor, nej, nej, det finns inte här, skrattade hon) och letade fram tre CD-skivor med lokala band.
No Sweat gillade hon bäst, det var ett bra band som visste vad de gjorde och dessutom varit med länge. De andra två var väl bra de också, men mer glada amatörer...tyckte hon. Jag slog till på No Sweats enda skiva och tog för säkerhets skull också den med Dirty Lemons, trots att det troligen bara var en demoplatta.
No Sweat har som sagt varit med länge och lirat rock på de lokala pubarna runt om på Shetland. Gruppen har spelat tillsammans i över 30 år. Skivan jag köpte är deras tredje i ordningen men gruppens första liveplatta, inspelad på deras hemö Yell. Shetlandsöarna mitt ute i Nordsjön, mellan Norge och Skottland, består av närmare 100 klippöar, varav 15 är glest bebodda. Yell är den näst största.
Six Whole Days...And One Whole Night är en sjysst pubrockplatta i klassiskt brittisk pubrockstil. En rolig skiva som med den skrålande och synnerligen välvilligt inställda publiken i bakgrunden bara blir bättre. No Sweat lirar naturligtvis inga covers, alla låtar är deras egna och publiken kan dem...så klart.
Bilden: Vi som följde deckaren Shetland med Jimmy Perez vet att det är bakom den här gröna dörren han bor...

Förmodligen hade jag inte köpt skivan om jag hittat den i en butik i Sverige. Men eftersom jag varit på Shetlandsöarna är det så klart en platta jag gärna vill ha i samlingen. Av samma anledning är deckarserien med kommissarie Jimmy Perez också jättekul att följa. Den är dessutom både välgjord och spännande.

Nr: 196/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar