The Musical Box: Mecki Mark Men hos kuratorn

torsdag 27 december 2018

Mecki Mark Men hos kuratorn

MECKI MARK MEN – MECKI MARK MEN – 1967

Första gången jag hörde talas om Mecki Mark Men var i Ola Magnells låt Hos kuratorn.

”Vi lyssnade på Mecki Mark Men då
och Fläsket Brinner
och tände på med allt med
undantag av gas och tinner”.
Äldre än så är jag inte...utan att på något sätt koppla ihop något med tidigare sagt; på samma skiva, Straggel och strul, hittas låten Tidsdåren.

Fläsket Brinner letade jag reda på direkt. Den där kuratorstextraden skapade nämligen en viss nyfikenhet. Inte för att jag fattade särskilt mycket då, vilket i sin tur gjorde att mitt intresse för att leta reda på nån skiva med Mecki Mark Men svalnade ganska snabbt. Dessutom var deras skivor svåra att hitta redan i slutet av 70-talet.
Men när jag hittade den här skivan i en back nypressade kom både Ola Magnells låt, Fläsket Brinner och Mecki Mark Men tillbaka. Tror dock att den skiva jag fick tag på är någon form av piratpressning.

Men jag är glad att jag äntligen får höra skivan. Mecki Mark Men imponerar mer och mer på mig för varje gång jag lyssnar på skivan nu. Ola Magnell var rätt ute då, åtminstone med musiken, det där med gas och tinner undantaget. Nu när jag hört plattan kan jag påstå att det är ett mycket underhållande och inte minst innovativt album, fascinerande att lyssna på. Och svårt att låta bli. Och ta mej fan, roligare än Fläsket Brinner.
Mecki Mark Mens debutplatta är en svensk progrockklassiker. Att köpa originalplattan från 1967 är mer eller mindre omöjligt, eller åtminstone jättedyrt. Den musikaliska beskrivningen får bli psykedelisk jazzrock med kraftiga inslag av spacerock.

Alltså exakt den musik som gällde i slutet av 60-talet och alldeles särskilt sommaren 1967. Förmodligen inspirerad av Frank Zappas Mothers, Hendrix och Grateful Deads acidrock, men ett par år före före tyska Amon Düüls märkliga album, som annars betraktas som banbrytande i genren.

Med andra ord är detta en synnerligen spännande platta att lyssna på för dem som vill fördjupa sig i den psykedeliska musikens skruvade värld. Mecki Mark Men hade nyckeln dit och låste upp dörren. Bandet anses vara det första riktiga psykedeliska rockbandet i Sverige, men från början kallade de sig Mecki Mark 5 och spelade dansbandsmusik. Gruppens stora genombrott som psykedeliskt band kom på experimentjazzfestivalen i Stockholm 1967.

Nr: 1419/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar