The Musical Box: Stimulerende men forfriskende

måndag 10 december 2018

Stimulerende men forfriskende

Grönlandsresan - Akureyri

JOLLI & KÓLA – UPP OG NIDUR – 1983

Jodå, visst är det upp och ner. Denna synthpoppiga, jazzinspirerade islänning är verkligen oberäknerlig. Duon Valgeir Gudjonsen och Sigurdur Bjóla väljer en helt egen väg och skapar ett udda poplandskap av blippande toner och rytmer.
Skivan kan till en början tyckas alldeles för knepig, inte minst eftersom de sjunger på isländska. Men när man väl lyckas lägga det bakom sig är detta en riktigt underhållande LP. Stimulerende men forfriskende är undertiteln, och den stämmer absolut.
Jolli & Kóla var ett kortlivat projekt, från början var det bara ett ljudprojekt, musiken spelades in i Hafnarfjordur 1983 och skivan släpptes senare samma år och blev mycket populär på Island. Men där stannar historien om Jolli & Kóla, som efter det inte spelade in något mer tillsammans.

Skivan köptes inte på Island. Jag har haft den i samlingen i många år men inte lyssnat särskilt mycket på den. Och det lilla jag hört tyckte jag var ganska knepigt.
Inspirerad av de höga svarta vulkaniska bergen nordöst om Akureyri, de märkliga lavaformationerna och den minst sagt annorlunda naturen fick Jolli & Kóla en ny chans när jag kom hem. Nu tycker jag om den. Helt klart stimulerende men forfriskende.

Nr: 1414/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar