The Musical Box: Politisk pop från Grönland

lördag 15 december 2018

Politisk pop från Grönland

Grönlandsresan – Nuuk

LIIMA INUI – REPUBLIK – 2009

Grönlänsk rockmusik når sällan utanför Grönland. Den här skivan köpte jag vid ett hastigt besök på Atlantic Music i Nuuk, efter ett tips från affärens ägare. Annars hade jag aldrig ens fått höra talas om detta märkliga rockband.
Liima Inui har dock en lång historia, bandets första skiva släpptes redan 1995. Utgivningen har dock varit sparsam, Republik är deras enbart tredje platta, utgiven 14 år senare. Albumet är inspelat i Nuuk i Atlantic Music Studio.

Det unika med Republik är att utgivningen av skivan finansierades av samtliga politiska partier på Grönland. Som namnet visar är albumet ett synnerligen politiskt ställningstagande och tar upp Grönlands förhållande till kolonialmakten Danmark, Grönlands självständighet i förhållande självstyret. Något som är mycket viktigt för de allra flesta grönländare.
Grönland är en autonom republik inom kungariket Danmark, där grönlänningarna sedan 1979 haft ett självstyre. Så sent 2008 röstade befolkningen för ytterligare självstyre. Efter 2009 är Grönland självstyrande vad gäller allt utom de tunga områdena utrikespolitik, försvar och penningpolitik, men är alltså fortfarande en del av danska kungadömet.
Som svensk på grönlandsbesök var det givetvis kul att kunna prata med grönlänningarna någorlunda (?) obesvärat. Nästan alla, framför allt i de yngre generationerna, pratar danska. Liima Inuits texter är dock uteslutande på grönländska, ett språk som härstammar från inuitspråken norr om polcirkeln främst i Kanada.

Därför kan jag inte på något sätt återge vad Liima Inui sjunger om i sina texter, men att det handlar om landets och folkets vilja till självständighet från Danmark är nog klar.

Republik är Liima Inuis mest kända album, det blev givetvis snabbt en storsäljare på Grönland och tog bandet ut på turné runt Nordatlanten, bland annat till Island och Danmark. Republik är tveklöst ett mycket starkt album.

Liima Inui skulle nog kunna karaktäriseras som indierock med inslag av 70-talsrock, hårdrock och vissa delar progg. Men kalla det för allt i världen inte världsmusik, det här är grönländsk rock inspirerad av sin västerländska samtid, till och med grunge och folkrock. Det är ett album jag gärna lyssnar till även om jag inte förstår ett ord, trots att textblad finns med. Men den kvinnliga sångerskan Randi Brobergs röst och uttryck har gjort ett mycket starkt intryck på mig.
Tyvärr blev mitt besök i Nuuk alldeles för kort, bara en dags mellanlandning på vår resa mot Diskobukten längre norrut. Jag kan bara beklaga att jag inte hann kolla mer noga på alla de grönländska CD-skivor som släppts av Atlantic Music, utan fick överlåta till skivaffärens ägare att välja ut några av dem han tyckte var bäst. Liima Inius Republik var en av dem. Ett bra val.

Albumet verkar tyvärr vara svårt att få tag på. Något ex av CD:n har till exempel aldrig sålts på Discogs. Men skivan går att beställa direkt från Atlantic Music i Nuuk och kostar 140 danska (en ganska dyr frakt lär dock komma till gissar jag).
Något mer album från Liima Inui är nog inte att vänta. De har inte spelat tillsammans sedan 2012 främst eftersom bandmedlemmarna numera bor på så olika platser på Grönland. Den som varit där förstår. Det finns inga vägar utanför och mellan de olika samhällena, de kommunikationer grönländarna får lita till är långresor med båt eller dyra flygresor.

Nr: 75/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar