The Musical Box: Abiogenesi – Livets uppkomst

söndag 20 januari 2019

Abiogenesi – Livets uppkomst

ABIOGENESI – LE NOTTI DI SALEM – 2000

Abiogenesi, livets uppkomst, står för sitt namn. Detta italienska progrockband, som föddes 1995, går tillbaka till 70-talet, progrockens rötter, Yes, Genesis och King Crimson.
Italiensk progrock ibland kännas otillgänglig och knepig. Så det gäller att vara på rätta humöret. När den här skivan hamnar på tallriken.

Med andra ord är det inte alltid jag uppskattar Le Notti Di Salem. Det krävs rätt mentala balans, en total frihet från stress och krav. Och framför allt gott om tid. Det är då den här skivan funkar bäst.

Ljudbilden är kraftfull, med mustig orgel, en elak gitarr, flöjt, och en sångare som nog kan kallas karismatisk, eller åtminstone uttrycksfull.

Le Notti Di Salem är tredje albumet från Abiogenesi och håller liksom bandets både tidigare och senare plattior en jämn och hög standard. De nio låtarna håller sig dock på nånstans mellan fem och åtta minuter.

Det görs inga direkt långa utflykter i progrocklandskapet, utan bandet håller sig ganska strikt i mitten, även om det nog kan anas en viss förkärlek för psykedelia.
Abiogenesi kan konsten att variera sin musik så att den hela tiden känns fräsch och spännande. Så det blir aldrig tråkigt. Detta är ett album man gärna lyssnar till slutet på.

Nr: 1243/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar