The Musical Box: Om det här med betyg...

tisdag 1 januari 2019

Om det här med betyg...

VAN MORRISON – KEEP ME SINGING – 2016

Sju av tio är genomsnittsbetyget för Keep Me Singing. Världens musikkritiker har enats om att detta är ett bra album, dock utan att höra till de allra bästa. Det är safe att tycka så. Ingen kritiker riskerar därmed att utsättas för kritik.
Problem 1 - Finns det någon enda nu för tiden som verkligen tar sig tid att lyssna. Nej så klart inte. Enklast är därför att ge skivan ett betyg på någon luddig skala, så slipper man förklara. Fråga: Kan man luta sig mot den där sjuan utan det börjar knaka?
Problem 2 - Van The Man har sedan länge befunnit sig bland den skara världsartister vars verk är oerhört svåra att komma med negativ kritik om, tänk Dylan. Allt de gör anses vara bra, för säkerhets skull. Fråga: Är då den där sjuan kanske för högt satt?
Problem 3 - ...är Van Morrisons eget fel. Han har under så många år producerat så många bra låtar och album att allt senare han gör får svårt att nå fram. Det nya jämförs dessutom med det gamla, och det nya framstår nästan alltid som bra...men inte så bra som förr. Fråga: Är sju ett för lågt betyg?

Nej, nu släpper jag den diskussionen. Det finns för övrigt säkert redan tvärsäkra svar på allt.

Jag, som bara lyssnat, tycker själv väldigt bra om Keep me Singing. Det är ett starkt album av Van Morrison och det lätt att sugas in i hans värld av sofistikerad jazz, svårmodig blues och caledonian soul.

Redan under första spåret är jag i den världen och låter mig inte störas av jämförelser med 70-talets storheter eller senare mästerverk.

Keep Me Singing står bra för sig själv och förmedlar precis det jag är ute efter när jag lyssnar på Van Morrison, ett eftertänksamt lugn och en helt stress- och kravfri miljö. Jag kan luta mig bakåt och bara trivas.

Jag har tappat räkningen på hur många album Van Morrison gjort, men det börjar närma sig 40. Vad jag vet är att han numera inte släpper nya album på årsbasis, särskilt inte med eget nyskrivet material. Det är fyra år sedan senast ett sådant album blev tillgängligt, Born to Sing: No Plan B.

Fyra långa år - Keep me Singing är värd uppmärksamhet. Insåg att jag för egen del inte längre om och om igen behöver bli övertygad om Van Morrisons storhet. Insåg också att jag själv blivit en del av min egen problemformulering...

Nr: 1241/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar