The Musical Box: Blind Faith – en av de första supergrupperna

onsdag 23 januari 2019

Blind Faith – en av de första supergrupperna

BLIND FAITH – BLIND FAITH – 1969

Blind Faith var en av de första supergrupperna. Steve Winwood från Spencer David Group och Traffic, Ginger Baker och Eric Clapton från Cream och Ric Grech med förflutet i folkrockgruppen Family slog sig samman för att spela in denna enda LP. För som alla supergrupper blev Blind Faith kortvarigt, alla var ju på väg någon annanstans...egentligen.
Men resultatet blev så klart bländande och skivan är än idag en av de mest intressanta bluesrockplattor som spelades in i England. Det var också väldigt många som köpte skivan, vilket dock möjligtvis berodde på vilka som var med i bandet och inte något annat. Men låtar som Steve Winwoods Can´t Find My Way Home och Claptons Presence Of The Lord står sig rätt bra idag också, eller hur?
Skivan är ett måste i varje skivsamling. Blind Faith är trots sin korta tid på jorden inte något man kan hoppa över. Det är en given platta hos alla Claptonsamlare, hans låtar från den här tiden dyker ju upp på alla samlingsplattor som ges ut.

En och annan kommer säkert ihåg skivan för det synnerligen kontroversiella skivomslaget, som än i dag kan ses som stötande, eller till och med än mer då allt fler märkliga och otäcka pedofilhistorier kommer till kännedom. Flickan på bilden ska enligt uppgift vara elva år gammal.

Då gick det flera rykten, bland annat att hon skulle vara Ginger Bakers dotter eller att flickan på bilden hölls som slav av bandet. Inget av det stämde så klart. Innebörden av flygplansmodellen hon håller i händerna har naturligtvis också tolkats på värsta tänkbara sätt.

Amerikanerna bytte (självklart) redan 1969 ut omslaget mot en gruppbild på bandet. I Europa fick dock skivan behålla sitt ursprungliga omslag.

Nr: 268/2222

2 kommentarer:

  1. Hittade den idag här i U.S.A. med originaomslaget. Nyutgåva, europeisk pressning. Jag missade faktiskt denna skiva när jag var ung. Betalade lite för mycket men slog till.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt. Visst är det kul att gamla klassiker trycks upp igen.

    SvaraRadera