The Musical Box: Ibland funkar det, ibland inte

torsdag 3 januari 2019

Ibland funkar det, ibland inte

BARCLAY JAMES HARVEST – TIME HONOURED GHOSTS – 1975

Barclay James Harvest hade minst sagt stora planer. I början av karriären anställde de en hel symfoniorkester. Men det höll inte särskilt länge, det blev för dyrt. Time Honoured Ghosts är från perioden som kom efter.
Ett, jämfört med de tidiga plattorna, betydligt mer naket sound...vilket i och för sig inte betyder att det var särskilt avskalat. Musiken är fortfarande symfonisk rock, bombastisk på gränsen till pompös.

Men Time Honoured Ghosts är ett av mina favoritalbum med BJH. Jag gillar särskilt den där lilla beatlespastischen Titles, vars text bygger på Beatles sångtitlar.

Om det är fånigt, ett kul skämt eller för mycket av något får var och en avgöra själv. Jag har dock inget emot den låten...och lägger till att In My Life (som dock inte har med Beatles att göra) är ett av skivans roligare poplåtar.

Jag tycker Time Honoured Ghosts låter förhållandevis proggig (även om en och annan säkert har invändningar där) trots att låtarna är förhållandevis korta.

Men det är nog ett popalbum ändå, BJH går emellanåt att jämföra med Moody Blues, och det stämmer här. Men detta är knappast någon sockrad anrättning, utan känns som en rak och ärlig platta trots ganska mycket publikfrieri.
Men för att verkligen gilla den här skivan måste man nog ha sin egen mottagare inställd på den positiva sidan. BJH balanserar som nästan alltid på gränsen mellan prog och pop och för mycket av allt. Ibland funkar det, ibland inte. Men just nu går det bra.

Nr: 1335/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar