The Musical Box: Bobby Whitlocks americana

måndag 7 januari 2019

Bobby Whitlocks americana

BOBBY WHITLOCK – BOBBY WHITLOCK – 1972

Innan du ger dej iväg och köper skivor med John Mellencamp, John Hiatt eller andra inom den genre som på vissa håll kallas americana, tycker jag du ska kolla in den här skivan, Bobby Whitlocks första soloalbum.
Det är riktigt sjysst lyssning. Han blandar soul med country och folkmusik med rock och gospel. Det är gott om överraskningar och Whitlock nöjer sig inte med att stå på samma plats en hel skiva igenom.
Och sen gör det ju inget att Bobby Whitlock har en röst utöver det vanliga. Jag skulle till exempel kunna jämföra honom med Van Morrison eller kanske John Mellencamp då, fast betydligt tidigare och lite raspigare.
Förmodligen är det här en ganska svår skiva att få tag på nu för tiden. Den gavs ut av amerikanska Dunhill på 70-talet. Och nån storsäljare blev det aldrig, Bobby Whitlock gick inte hem i USA.

Från början köpte jag den enbart för att Duane Allman är med och lirar på en av låtarna, vilket kan låta lite väl nördigt, men så var det.

Men om man lägger till att Bobby Whitlock tidigare varit med i Derek & The Dominos och dessutom var polare med både Eric Clapton och George Harrison, blir det mer spännande. Eller hur?

Han klarade sig bra på egna ben också, upptäckte jag.

Nr: 1739/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare, men ger den nu en ny chans med delvis omskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar