The Musical Box: En fransk Play It Loud

söndag 6 januari 2019

En fransk Play It Loud

SLADE – PLAY IT LOUD – 1971

Ett nyligen inhandlat ex av en franskpressad Play It Loud ger mig en självklar anledning att skriva om skivan igen. Ett tillfälle jag givetvis inte missar, Slade är nämligen bandet som gäller på den här bloggen.
...och har alltid gjort, ända från början. De första skivor jag köpte var sladeskivor.

Nja, men att bli alldeles till sig av den här gamla LP:n finns det ingen anledning till egentligen. Den gavs ut i Frankrike 1971, året efter den släppts i England. Fransmännen tyckte dock att den var lite tråkig, så de bytte ut ett par låtar mot ett par andra, singelhiten Coz I Luv You och superstora listettan Get Down And Get With It gavs plats i stället för Dapple Rose och The Shape Of Things To Come.

Ett bra byte i och för sig, den franska Play It Loud är nog lite roligare att lyssna på än originalet. Men att göra som fransoserna gjorde är naturligtvis högst tvivelaktigt. Tvivelaktig är också själva plattan, som är en piratpress från 2014. Det anade jag dock när jag stod och fingrade på skivan i butiken, numera är ju såna pressningar nästan vanligare originalen.
Att ha två av samma kan också betraktas som suspekt. Men det skiljer som sagt lite... Play It Loud anses av många, slade fans i synnerhet, ha varit banbrytande. Det finns en hel del som påstår att detta är den första riktiga glamrockskivan.
Jag har förresten tre...den tyska pressen på Karussell har alltid känts synnerligen nödvändig.

Det finns till och med en och annan som hävdar att den är en föregångare till punken, ungefär så där fem-sex år för tidigt. Det där med punk kan man väl avfärda rätt omgående. Det påståendet hänger på frisyrerna, Slade försökte sig i början av karriären på någon slags skinheads-image.

Den där skinheadsprylen funkade inte alls och skivan gick inte så där jättebra. Men den gavs ut året efter också, bland annat i den tyska lågbudgetserien Karrussell Gold-serie, nu med ett glittrigare omslag och en ny image.

Det gick lite bättre, om än inte särskilt bra... Det var nog då det här med glamrock kom in i bilden, trots att Slade kom från en förort till Wolverhampton och inte från Londons West End.

Sen är det väl också så att musiken på Play It Loud nog innehåller en del av det som senare kom att karaktärisera glamrocken, mycket 60-talspop och snodda riff och melodier från hårdrocken. Och så det här med glittret då...

Nr: 163/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar