The Musical Box: Piskar upp en elektrisk storm

tisdag 15 januari 2019

Piskar upp en elektrisk storm

T.P. SMOKE – T.P SMOKE – 1971

Kunde inte stå emot den här plattan. Dansk heavyprog från det tidiga 70-talet, på lilamelerad vinyl dessutom. Det är en reissue, troligen en pirat dessutom.
En miss, men jag kan leva med det, från den här skivan är det inte alls långt till Atomic Rooster, Emerson Lake & Palmer eller till och med Procol Harum.
Det är nämligen ohyggligt mycket orgel. T.P Smoke drar sig inte för att piska upp en elektriskt storm, det blir stundtals riktigt ”heavy”. Musiken är kraftfull och helt kompromisslös.

Och det är bluesigt...med en absolut ton av psykedelia dessutom jazz. Ett riktigt spännande album, tycker jag, även om de flesta kritiker både från då och nu inte håller med om det.

Okej, T.P. Smoke kan väl egentligen inte mäta sig med de riktigt stora. Bandet har en tendens att ge sig ut i lite väl flummiga orgelavsnitt, som säkert uppskattas av en del, men inte gillas lika mycket av andra.

Trion T.P. Smoke gjorde bara detta enda album. Möjligtvis berodde det på att skivan, troligen, nästan bara släpptes i Danmark och aldrig nådde någon större internationell publik, utom mindre upplagor i Israel och Mexiko.

Nr: 1312/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar