The Musical Box: Alternativ pop utanför listorna

onsdag 9 januari 2019

Alternativ pop utanför listorna

WORLD PARTY – GOODBYE JUMBO – 1990

En rolig platta det här. Hade glömt hur bra den var. Men nu när jag ”upptäckt” World Party kan jag inte låta bli den. Karl Wallinger, som en gång var med i Waterboys, skapade här ett ganska udda och eget sound, som jag uppskattar.
Möjligtvis är det indiepop, vilket 1990 var helt rätt i tiden. Indieband började ju dyka upp i det allmänna medvetandet någon gång under mitten och slutet av 80-talet, även om genren nog kan spåras ända tillbaka till England och mitten av 70-talet. Goodbye Jumbo hör vilket fall som helst till den alternativ pop som aldrig riktigt fick plats på topplistorna. Och förmodligen inte ens hade ambitionen att göra det.
Goodbye Jumbo kan vid en första lyssning låta lite småknepig och rörig. Men att hitta referenser är inte svårt. World Party har jämförts med allt från John Lennon och Bob Dylan till Rolling Stones. Ett kul inslag är låten Way Down Now som är en blinkning till Mick Jagger och Sympathy For The Devil.

Goodbye Jumbo är andra skivan i Karl Wallingers sporadiska diskografi med bandet. Första World Party-skivan släppte han 1986, Private Revolution, sen tog det fyra år till Goodbye Jumbo, och efter det skivutgivningar 1993, 1997 och 2000.

Nr: 1391/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar