The Musical Box: Sweets hårdrockiga baksida

lördag 12 januari 2019

Sweets hårdrockiga baksida

SWEET – LITTLE WILLY – 1972

Little Willy blev Sweets första hitsingel i USA. Hemma i England fick den dock ingen större uppmärksamhet. Bubblegumpop blev aldrig samma grej i England som i USA. Dessutom ville Sweet egentligen lira hårdrock.
Men så var det ursprungligen en brittisk idé. Amerikanerna hade helt enkelt tagit den brittiska beatpopen och skruvat till den åt det mer fåniga hållet via band som Ohio Express, 1910 Fruitgum Company och Lemon Pipers. Den formen av humor uppskattades dock inte av engelsmännen och inte särskilt mycket på andra ställen utanför USA heller, så genren självdog efter några år.
Sweet var dock ett försök att etablera bubblegumpop i England, där bandet försågs med hitlåtar skrivna av hitmakarduon Nicky Chinn och Mike Chapman. Sweet hade därför i början av sin karriär en rad hitlåtar som numera nog skulle anses vara schlagerpop.

Låtar som Poppa Joe, Co-Co, Funny Funny, Wig-Wam Bam och inte minst Ballroom Blitz fick Sweet att gå från okända till välkända och skaffade dem en rad tonårsfans. Idag skulle man kunna jämföra Sweets tidiga år med storheter som Justin Bieber, Eric Saade och The Foo Conspiracy.

Problemet för Sweet var dock att de egentligen hade helt andra drömmar än att lira bubblegumpop. De ville spela hårdrock, vilket dock väl bakom den glittriga fasaden. Men bandets hårdrocksdrömmar märks däremot på vissa b-sidor av alla de hitsinglar som gavs ut.

Det är därför jag tycker flipsidan av Little Willy är intressantare sidan av singel idag. Där hittar man nämligen Man from Mecca, en ganska tung rocklåt som på den tiden borde kunnat jämföras med Slades tidiga låtar. Det var en låt skriven av bandet.

Andra exempel på roliga hårdrocks b-sidor är singeln Co-Co som på flipsidan döljer hårdrockiga Done me Wrong Alright, också den skriven av bandet självt. Det finns säkert fler exempel.

Nr: 46/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar