The Musical Box: Bobby Whitlocks americana

torsdag 7 november 2013

Bobby Whitlocks americana

BOBBY WHITLOCK – BOBBY WHITLOCK – 1972

Innan du skuttar iväg och köper skivor med John Mellencamp, John Hiatt eller andra i den genren, tycker jag du ska kolla in den här skivan, Bobby Whitlocks första soloalbum.
Det är riktigt skön lyssning. Han blandar soul med country och folkmusik med rock och gospel. Jag tror den innehåller det mesta. Varenda låt är en liten överraskning.

Och jag tror nog det kan kallas americana, även om folk 1972 förmodligen aldrig hört det uttrycket. Och sen gör det ju inget att Bobby Whitlock har en röst utöver det vanliga.

Jag skulle till exempel kunna jämföra hans stämma med Van Morrison eller kanske John Mellencamp då, fast betydligt tidigare och lite raspigare. Och rätt mycket bättre också för den delen...
Förmodligen är det här en ganska svår skiva att få tag på nu för tiden. Den gavs ut av amerikanska Dunhill för en väldigt massa år sedan. Och nån storsäljare blev det nog aldrig, Bobby Whitlock gick inte hem i USA 1972, då var det annat än hans musik som gällde, så särskilt många skivor sålde han nog aldrig.

Jag hade turen att komma över den. Men från början köpte jag den mest för att Duane Allman är med och lirar på en av låtarna. Dessutom hade Bobby Whitlock tidigare varit med i Derek & The Dominos och var polare med både Eric Clapton och George Harrison. Men han klarade sig bra på egna ben också, upptäckte jag.

Nr: 1739/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar