The Musical Box: Dom smutsiga hundarna

tisdag 26 november 2013

Dom smutsiga hundarna

DOM SMUTSIGA HUNDARNA – FRAMTIDEN RUSAR EMOT DIG - 1983

Dom smutsiga hundarna är en legendarisk proggrupp från Göteborg. De var både välkända och ökända långt innan de gav ut sina första LP-skivor i slutet av 70-talet.
Bandet spelade redan 1970 på den nu berömda Gärdesfesten i Stockholm, då detta (då) två-mannaband kompletterades av medlemmar från Träd Gräs och Stenar. Under gruppens andra spelning på Gärdet stängde arrangören av elektriciteten för att få stopp på dem...

I slutet av 70-talet spelade gruppen in två nu legendariska LP-skivor, Vårdsjuk blågul fanblues, 1977, och Hotell Cancer, 1979. Jag skulle önska att jag kunde berätta om de skivorna här, men ingen av dem finns i min samling.
Jag har däremot plattan Framtiden rusar emot dig från 1983, som man något tveksamt borde kunna hävda är en LP med Dom smutsiga hundarna. Ingen av originalmedlemmarna fanns med i gruppen när denna skiva spelades in.

Under några kaotiska år hade gruppen ombildats och nybildats ett flertal gånger. Framtiden rusar emot dig är så klart spännande ändå. 80-talsupplagan av Dom smutsiga hundarna hade en klar dragning åt punk och new wave och med tämligen giftiga och samhällskritiska texter.

Möjligtvis går den här skivan att jämföra med Ebba Gröns album från samma tid, Tant Strul och Strindbergs.

Nr: 411/2222

1 kommentar:

  1. Detta är ett sånt där namn jag minns från sent 70- eller tidigt 1980-tal, ett av de band jag troligen läste om men aldrig lyssnade på. Jag trodde - troligen på grund av gruppnamnet - att det här gänget tillhörde punkvågen, så det var nytt för mig att de hade sina rötter i den svenska proggen.

    Återigen: Kul med dessa bortglömda fotnoter ur rockhistorien du ofta lyfter fram på denna blogg. Även om jag i detta fall inte har något större intresse för själva musiken (svensk alternativrock från 80-talet känns verkligen inte som något jag har behov av att återupptäcka), så är det ändå kul att läsa om alla dessa gamla namn man minns.

    SvaraRadera