The Musical Box: Gnags av nostalgiska skäl

måndag 11 november 2013

Gnags av nostalgiska skäl

GNAGS – LA DET GRO – 1977

Jag kom hem från en skivmässa i våras med ett par riktigt intressanta LP-skivor, norsk och svensk progressive, Samla mammas manna och ett par till. Ändå var det den här gamla Gnags-plattan,  inköpt av nostalgiska skäl, som hamnade på skivtallriken först. Och där blev den kvar...
Dansk rock från 70-talet har något särskilt som tilltalar mig.
La det gro är Gnags fjärde album. Det är den LP som sägs vara deras stora kulturella genombrott (vilket normalt innebär att kritikerna gillade den, men att folk inte köpte den). Det är den andra platta Gnags spelade in i sin hemmastudio i Århus och den andra på deras eget skivbolag Genlyd.

Gnags är ett svårdefinierat band. De har funnits sedan slutet av 60-talet och har genom åren gått igenom ett flertal musikaliska faser; progg, glamrock, reggae, synthpop...och säkert mycket mer.

Den här tidiga skivan kan nog sägas representera Gnags ursprungliga musik, genuin dansk rock med brittiska popinfluenser (så klart), folkmusik och en egenhet att skruva till både melodier och texter.

Den här plattan skulle jag utan att skämmas kunna jämföra med Gasolins två första album, eller för att ta en svensk jämförelse, Pugh Rogefeldts 70-tal med ett stänk av Bo Åkerströms Torsson.
Jag kan inte påstå att det här är den bästa Gnags-LP jag har i samlingen, där står glamrockplattan Burhöns i en särställning. Men efter den ligger den väldigt bra till.

La det gro är en skön LP att lyssna på, men säkert inte helt lätt att få tag på i Sverige. Gnags har egentligen aldrig blivit särskilt stora utanför Danmark.

Nr: 633/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar