The Musical Box: Rhinoceros - En riktig supergrupp

söndag 24 november 2013

Rhinoceros - En riktig supergrupp

RHINOCEROS – RHINOCEROS – 1968

Det finns de som påstår att Rhinoceros debutalbum från 1968 är sin tids bästa rockalbum. Det allra bäst producerade och mest genomtänkta. Så är det kanske. Det är en ruggigt bra rockplatta.
Och vad skulle man annars kunna förvänta sig. Med musiker från storheter som Iron Butterfly, Buffalo Springfield och Mothers of Invention, kompletterade med några av USA:s bästa studiomusiker, kunde det ju inte bli något annat än ohyggligt.

Samtidigt är Rhinoceros en av alla tiders mest bortglömda, förlorade och undangömda grupper som funnits.

Trots att de fick spela med storheter som Muddy Waters, Taj Mahal, Love, John Mayall, Moody Blues, Grateful Dead, Traffic, Spooky Tooth och Johnny Winter.

Trots att bandet är så tigth att det inte finns en enda lucka, och trots skivan producerades av Paul Rothchild, som bland annat låg bakom Doors unika sound.

Rhinoceros är tungt rått groove, stenåldersrock som talar till de allra primitivaste känslorna, Sly & the Family Stone och Parliament.

Lyssna bara på You´re My Girl, When You Say You´re Sorry och instrumentala Apricot Brandy. Det är riktigt tunga grejer.

Men det hjälpte inte att Rhinoceros öste på med sin, för den tiden, extrema blandning av soul, funk och tung hårdrock. Efter tre år och lika många album upplöstes gruppen...och ingen tog notis om det.

Rhinoceros var ett experiment av skivbolaget Elektra, ett av de första försöken att bilda en supergrupp. Det gjordes mängder av auditions innan rätt musiker hittades.

Musikaliskt blev det en fullträff, men ibland räcker inte det. I vilket fall som helst lämnade de efter sig tre sanslösa rockplattor. Det kanske räcker så.

Nr: 1494/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar