The Musical Box: Inte värd att lyssna på första gången

torsdag 26 augusti 2010

Inte värd att lyssna på första gången

Det var över 30 år sedan jag lyssnade på en Uriah Heep-LP. Inte så konstigt, det är över 35 år sedan de var stora. Då gick Uriah Heep hem hos de stentuffa och bensindoftande grabbarna på Push Dakota-mopeder.

Tuffa gitarriff, en fläskig orgel som dränkte allt annat och så David Byron förstås, som kunde skrika högre än de flesta, utom Ian Gillan. Det var skittufft.
Jag hajade inte deras storhet då, och efter att ha lyssnat igenom Wonderworld från 1974 igen, förstår jag den ännu mindre.

I låten So Tired sjunger Byron ”I´m so tired, and I´m so uninspired”. Förutom att det luktar uselt nödrim var det säkert så. För Wonderworld känns år 2010 tråkig, nästan monoton och som en upprepning av vad både Uriah Heep och andra gjort tidigare. Ett hopkok på lite Deep Purple, Black Sabbath och några progressiva rockteman blir inte alltid så bra.

Wonderworld är precis som Byron sjunger, oinspirerad.
”Det är en av de myriader skivor man lyssnar på en gång och sedan efter ett år lyssnar på igen, bara för att inse att den inte var värd att lyssna på första gången”.
Ungefär så skrev en brittisk musikrecensent om Wonderworld.
Jag håller med, även om det tog mig tre decennier att komma fram till samma sak.

Det är kanske inte rättvist att ta fram just Wonderworld, som är gruppens fjärde album. Det ska sägas att de tidigare plattorna var betydligt bättre, Salisbury och Look at Yourself inte minst.
Uriah Heep slog igenom i början av 70-talet med låtar som Gypsy och Look at Yourself. Då fanns nerv och glöd, även om det velades mellan alla möjliga musikstilar, hårdrock, glamrock, boogierock och till och med 60-talspop.

Då var Uriah Heep stora. Men redan efter några år började bandet gå på tomgång och populariteten rasade. De fortsatte dock ge ut skivor fram till slutet av 90-talet.
Jag känner bara en som gillar Uriah Heep nu för tiden. Han bor i Hovslätt.

3 kommentarer:

  1. Jag såg Uriah Heep på High Voltage festivalen i London i somras. De spelade hela albumet Demons and Wizards från början till slut. Kanonbra!!!

    För fyra år sedan såg jag dem i Lisebergshallen där de spelade nyare material. Uruselt!!! Konserten var rena tortyren, men Uriah Heep spelade före Asia och Dio så det var bara att hålla ut.

    Årets konsert var verkligen en positiv överraskning, men det berodde säkert på att deras gamla material är ljusår bättre än det nyare.

    Kul att

    SvaraRadera
  2. Hej musik broder !
    Nu ska jag visa en lista som väger TUNGT:
    1970 - Very 'eavy... Very 'umble
    1971 - Salisbury
    1971 - Look at Yourself
    1972 - Demons and Wizards
    1972 - The Magician's Birthday
    1973 - Sweet Freedom
    Heeps 6 första / Pelle

    SvaraRadera
  3. Ha, ha. Håller med, det är tunga grejer, speciellt de tre första på listan.

    SvaraRadera