The Musical Box: 40 år senare är det så klart intressant...

fredag 31 augusti 2018

40 år senare är det så klart intressant...

AGITATION FREE – FRAGMENTS – 1974

Långa gitarrsolon, rytmer som ständigt byter riktning, ett tyskt Pink Floyd inspirerat av Grateful Dead, psykedelisk spacerock. Fragments är ett livealbum av Agitation Free inspelat 1974 men utgivet på skiva så sent som 1995.
Inspelningen består egentligen bara av tre stycken, som hämtats från en återföreningskonsert bandet gjorde i november 1974. Det fjärde och sista stycket spelades in vid en konsert tidigare samma sommar. Tanken var nog aldrig att ge ut inspelningen på skiva, det är ljudkvaliteten lite för dålig för.

Men över 40 år senare är det så klart intressant. Agitation Free spelade bara in ett par studioalbum och det finns bara några få liveinspelningar kvar.

Vad jag vet är detta ett av tre livealbum. Men den som förväntar sig en tjutande publik i bakgrunden har fel, den publik som besökte Agitation Frees konserter var av ett annat slag och hade inget intresse av våldsamt utåtagerande.

Det är märkligt tyst mellan låtarna, det går att ana hur en sötaktigt doftande rök lagt sig som en ogenomtränglig filt över konsertbesökarna.

Agitation Free var säkert inspirerat av Pink Floyds tidiga alster, det är tveklöst spacerock, acidrock med en tysk touch men också ett jazzigt inslag som Waters och Gilmore inte kunde skapa i sin värld utan i stället gav sig hän åt ljudeffekter.
Låtarna på Fragments är långa, inledande Someone´s Secret är hela 17 minuter, ett psykedeliskt jam där en blixtrande suggestiv gitarr kommer in efter nio minuter och ger låten både nytt innehåll och en ny väg. Sånt kan få håret att resa sig i nacken.

Det är spacerock, men soundet påminner också om Santanas album från samma tidsperiod. Fragments anses inte vara något av Agitation Frees främsta album, vilket dock troligen mest beror på ljudkvaliteten. Men som alla andra liveinspelningar jag hört med bandet är den musikaliska kvaliteten mycket hög.

Nr: 384/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar