The Musical Box: Frankrikes svar på Trout Mask Replica

torsdag 23 augusti 2018

Frankrikes svar på Trout Mask Replica

MOVING GELATINE PLATES – THE WORLD OF GENIUS HANS – 1972

Det är för ögonblick som detta jag fortfarande samlar LP-skivor. Jag kände inte alls till franska Moving Gelatine Plates innan jag hittade albumet på en skivmässa. Det var likheten med Captain Beefheart Trout Mask Replica som fick mig slå till. Men det är ett fantastiskt album.
Nu är det ingen originalplatta från 1971, det skulle varit en alldeles för dyr chansning, de kan gå på flera tusenlappar. Istället handlar det om en reissue från 2017, som jag fick för 200. The World Of Genius Hans skulle kunna bara fransmännens svar på trout Mask Replica, men är det nog inte utom när det gäller omslagsbilden.
Men man kan definitivt göra en jämförelse med Zappas tidiga 70-tal och jazzfuisonplattor som Hot Rats och The Grand Wazoo. Det är nämligen där Moving Gelatine Plates håller till; funkiga gitarrer, en fuzzig bas och en synnerligen innovativ saxofonist i ett abstrakt men fascinerande musiklandskap.

Fransmännen jämför ofta bandet med Gong och Magma. Många kännare menar att Moving Gelatine Plates närmaste släktingar hittas på brittiska Canterburyscenen. Jag säger inte emot nån. Jag gillar gruppens arrangemang, som visserligen är komplicerade men gjorde med värme och kärlek till musiken.

Det är seriöst, men inte pretentiöst. Alla musikerna i bandet är virtuoser på sina instrument. På sin tid betraktades Moving Gelatine Plates som stora talanger och deras framtid ansågs mycket ljus.
Så blev det dock inte, The World Of Genius Hans är bandets andra album och det sista med den ursprungliga sättningen (en omstart gjordes 1980 som dock inte blev särskilt lyckad). Bandet drogs med stora ekonomiska bekymmer.

Basisten ägde inte ens basen han spelade på och när den här skivan skulle ges ut var både trummisen och keyboardisten tvungna att sälja sina instrument för att finansiera utgivningen. Det hade så klart varit intressant att se vad som det kunde blivit av Moving Gelatine Plates om dem överlevt.

Nr: 12/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar