The Musical Box: Pengarna brände i fickan

onsdag 1 augusti 2018

Pengarna brände i fickan

GEORGE HARRISON – MY SWEET LORD – 1970

Jag fick låna singeln av Micke, som jag sommarjobbade tillsammans med på Dalvikshöjdens ålderdomshem. Han var beatlesexpert och George Harrison var hans favorit och My Sweet Lord var hans bästa låt.
Det blev min favorit också, och jag tjatade sen på Micke om att få låna hela trippelalbumet All Things Must Pass. Det fick jag till slut, men fick lova att vara extremt rädd om det. Senare samma sommar, när lönen från sommarjobbet kom, köpte jag skivan själv, trots att den var dyr.

Då köpte jag en del andra beatlesplattor också, och flera med George Harrison. Min förmögenhet brände i fickan och det gällde ju att spendera de intjänade pengarna på ett vettigt sätt. Och vad kunde vara bättre än vinylskivor? My Sweet Lord-Singeln kom dock in i samlingen bara för ett par år sedan, då mest av nostalgiska skäl.
Några fakta
George Harrison gav först låten till Billy Preston som tog med den på sitt album Encouraging Words. Sen tog George med den på All Things Must Pass men gjorde om den något så den blev en hyllning till hinduguden Krishna, Prestons version hade kristna förtecken.

Låten producerades av Phil Spector (och hela albumet All Things Must Pass också). Eric Clapton, Ringo Starr och gruppen Badfinger är med i bakgrunden.

George blev senare stämd för att ha plagierat The Chiffons låt He´s So Fine. Domstolen kom dock fram till att han utan uppsåt råkat kopiera vissa delar av låten.

My Sweet Lord var den första singel som någon av beatlesmedlemmarna släppte efter att gruppen splittrats. Låten blev Georges största framgång som soloartist. My Sweet Lord toppade listor över hela världen och blev den bäst säljande singeln i England 1971.

Låten blev etta på englandslistan igen 2002, då den på nytt gavs ut två månader efter hans död. Mängder av artister har gjort covers på låten genom åren, bland annat Elton John, Julio Iglesias, Boy George och Megadeth(!).

Nr: 130/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar