The Musical Box: Den så viktiga tredje skivan

måndag 4 november 2019

Den så viktiga tredje skivan

CRACK THE SKY – SAFETY IN NUMBERS – 1978

Den så viktiga tredje skivan. Plattan där Crack The Sky skulle bevisa sin storhet, men kanske främst ta revansch på musikvärlden. Fram till den här LP:n hade allt strulat.Nu skulle allt bli bra. Men mitt under inspelningen hoppar bandets sångare och låtskrivare av...
John Palumbo hade dock hunnit sjunga in en del av låtarna innan han drog, så inspelningen gick att rädda. Och Safety In Numbers kom ut ändå. Och dessutom blev det bra. Det blev dock inte den enorma framgång och det stora genombrott bandet hoppats på.

Crack The Sky fick nöja sig med att även i fortsättningen betraktas som ett tämligen obskyrt artrockband som stundtals jämfördes med allt från 10cc till Queen. Men bandet bevisade en viktig sak – de klarade sig bra även utan John Palumbo.
Safety In Numbers är ett album som går i samma stil som de båda föregångarna, debutskivan Crack The Sky och uppföljaren Animal Notes från 1975 respektive 1976. Det är till och med så att vissa kännare menar på att det här är bandets bästa platta och att de få låtar John Palumbo låg bakom inte hör till skivans bästa...tvärtom.

Jag är dock inte riktigt på den linjen. Visst är det en bra artrockplatta och en alldeles nödvändig skiva om man har Crack The Skys två första i samlingen. Men jag vågar nog ändå påstå att både debutskivan och Animal Notes känns starkare.

Det beror på låtmaterialet. Från Safety In Numbers vill jag dock särskilt lyfta fram låten A Night On The Town som är ett prov på verkligt intressant progressiv rock där Crack The Sky via evergreenjazz hittar en skön mix som möjligtvis gör den till bandets allra bästa låt någonsin. En jämförelse; Queen och Lazing On A Sunday Afternoon och I´m In Love With My Car från A Night At The Opera.

Nr: 1212/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar