The Musical Box: Sweet och ABBA-soundet

lördag 2 november 2019

Sweet och ABBA-soundet

SWEET – OFF THE RECORD – 1977

Den här artikeln ska handla om Sweet. Men först måste vi upp ABBA. För att förstå sammanhanget är det nödvändigt när man ska diskuteras Off The Record. Sweet måste ämligen varit oerhört imponerade och inspirerade av Björn och Bennys låtar när de spelade in skivan.
Inget fel i det så klart. I mitten och slutet av 70-talet var ju ABBA gigantiska och stora delar popvärlden höll koll på varenda ackord, riff och arrangemang som spelades in i Polars studio i Stockholm. Led Zeppelin spelade till och med in en av sina plattor där för att få det rätta soundet.

I Holland gick det så långt att nästan hela landets popelit började låta som ABBA, allt från etablerade progrockband som Earth & Fire till schlagerhjältar som Mouth & McNeal.
Med Off The Record blev Sweet blev en del av detta. När jag nu lyssnar på skivan kan jag inte låta bli att dra paralleller till allt från Voulez-Vous till The Visitor och till och med Dancing Queen.
Svårigheten för Sweet var dock att förena detta sound med bandets hårdrockambitioner och deras förflutna som glam-, eller snarare bubblegumpopband. Det är troligen därför den här skivan känns så märklig att lyssna på idag. Alla de där influenserna finns där på något sätt, från fläskiga tunga metalriff till snygga bakgrundsarr med körer och Ballroom Blitzvibbar.

Det jobbiga med detta är att det inte fungerar ihop. Jag tycker skivan är jobbig. Jag hittar inga direkta favoritlåtar och det spretar åt så många håll att det blir svårt hålla koncentrationen.

Men man får väl se den här skivan som ett udda inslag i 70-talets popvärld, som bara för den sakens skull kan vara värd att ha i samlingen.

Nr: 1693/2222

Ett tag tyckte jag dock så illa om skivan att jag sålde den. Ett beslut som jag senare ångrade. Då skivan nu finns i samlingen igen har jag därför skrivit en helt ny text. Så här skrev jag dock för några år sedan.

2 kommentarer:

  1. Känns som att jag oftast har något att klaga på när jag kommenterar, vilket jag inte känner mig helt bekväm med... men här måste jag bara invända: "Level headed" kom EFTER "Off the record". Den sistnämnda var den sista Sweet-skiva jag köpte, och jag tror inte ens jag hört "Level headed" för när den kom var mitt Sweet-intresse helt försvunnet.

    SvaraRadera
  2. Du har naturligtvis helt rätt. Jättebra att du påpekar, det har jag absolut inget emot.
    Där rörde jag till det för mig. Det beror nog på att själv köpte jag Level Headed först och något senare kom Off The Record in i samlingen...och ibland är man lite väl snabb att skriva och kollar inte fakta...(vilket iofs ligger i tiden).

    SvaraRadera