The Musical Box: Face Value ett undantag

fredag 22 november 2019

Face Value ett undantag

PHIL COLLINS – FACE VALUE – 1981

Phil Collins soloalbum har aldrig hört till mina favoriter. Inte heller Genesis album när han tog över som bandledare efter att först Peter Gabriel och därefter Steve Hackett hoppat av. Face Value är dock ett undantag.
Jag låg i lumpen när den skivan gavs ut. Då lirade vi Black Sabbaths Heaven & Hell och Switch med Golden Earring på luckan. Face Value blev en frisk vind från ett annat håll i den lite unkna och instängda doften av otvättade grönkläder på luckan.
Till skillnad från Phil Collins senare soulinspirerade popalbum hade Face Value drivet från Genesis experimentella rock kvar. Collins tog ut svängarna på samma sätt som på album som ...And Then There Were Three... och Wind And Wuthering.

Visserligen inte några av Genesis absoluta storverk, men det bästa Genesis presterade under den tiden. Jag tror nästan In the Air Tonight och The Roof is Leaking skulle mycket väl kunnat platsa på storheter en storhet som A Trick Of The Tail och definitivt höjt värdet på senare album som Invisible Touch eller Duke.
Men så här i efterhand kan jag konstatera att Collins soultendenser fanns redan då. Men det fattade inte vi i grönkläderna. Då var det uppställning, givakt och manöver som gällde. Bilkaravan till Skillingaryds skjutfält, vakttjänst på helgerna och gasmask på. Ofrivilliga knektar som bara väntade på att det skulle vara över.

Nr: 218/2222

Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.Jag har publicerat den här texten tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar