The Musical Box: Flying Machine lyfte aldrig

tisdag 19 november 2019

Flying Machine lyfte aldrig

FLYING MACHINE – FLYING MACHINE - 1969

Smile A Little Smile For Me blev en liten, liten, för att inte säga jätteliten hit i USA 1969. Bandet bakom låten var brittiska Flying Machine. I december samma år hade deras första LP sålt mer än en miljon exemplar.
Men sen gick det som det brukar för One-hit-Wonders. Singeln som skulle bli uppföljaren och det stora genombrottet, Baby Make It Soon (en Marmaladecover), gick av någon anledning inte alls. Det tog inte särskilt lång tid, (en LP senare) innan Flying Machine splittrades.
Gruppens första album, som kom ut 1969, hör nog inte till de mer välkända och är knappast en raritet bland samlare. Men jag kunde inte låta bli den, det är trots allt en riktigt trevlig LP. Inte så att det något bortglömt mästerverk eller så, men en sjysst popskiva från det sena 60-talet som man kanske borde lyssnat på lite oftare. Men å andra sidan var ju konkurrensen på den tiden gigantisk, så allt är föärlåtet för den som missat skivan.

Men det är som sagt en bra platta. Om man gillar brittisk 60-talspop vill säga. För det går inte att komma ifrån att Flying Machine har hittat sin inspiration hos Beatles, Hollies och andra storheter från den tiden.

Skillnaden är väl egentligen att de inte gör det lika bra. Och ska jag vara ärlig. Så är Flying Machine lite smörigare också. Men Smile A Little Smile For Me är en skön liten låt. Det är Baby Make It Soon också.

Nr: 1676/2222

Ungefär samma text har publicerats för många år sedan här i bloggen. Då jag nu skaffat skivan på nytt, ångrade att jag sålde den. Tycker jag det är helt okej att uppmärksamma den igen.

1 kommentar:

  1. Detta var egentligen ingen debut LP. Gruppen hette förut Pinkertons Assorted Colors och hade faktiskt en Top10 hit i England med låten Mirror Mirror 1966.

    SvaraRadera