The Musical Box: Ett tillfälligt lyckopiller

torsdag 14 november 2019

Ett tillfälligt lyckopiller

POCO – ROSE OF CIMARRON – 1976

Poco och Eagles har mycket gemensamt. Det är ingen tillfällighet att de båda country-rock-västkustbanden ibland låter förvillande lika, i alla fall på de plattor som gjordes i början av 1970-talet.
Men det är inte så konstigt. Två bandmedlemmar har spelat i båda grupperna. Eaglesbasisten Randy Meisner var med och bildade Poco 1969 i Kalifornien. Han var dock bara med på bandets första platta – Pickin´ Up the Pieces – innan han hoppade av för att bilda Eagles tillsammans med Bernie Leadon, Don Henley och Glen Frey.

Han ersattes i Poco av Timothy B Schmit. När Meisner sedan lämnade Eagles efter Hotel California 1977, ersattes han där av Schmit...så släktskapet finns där.

Men trots Schmit och Meisner och att Poco bildats ur spillrorna av då saligen insomnade och numera legendariska Buffalo Springfield, kom gruppen aldrig i närheten av Eagles storhet.

Bandet lyckades aldrig ta sig upp ur countryträsket på allvar. Jag är inte alls sä'ker på att jag får käönnarna med på mitt spår när jag nu påstår att Rose of Cimarron är ett av gruppens mer intressanta.

Det är dock sista pocoalbum där Timothy B Schmit var med och spelade. Här tycker jag Poco stundtals glimrar till och då sprudlar av energi, glöd och gör riktigt bra country- och västkustrock.
Titelspåret Rose Of Cimarron kunde nog platsat på vilken eagelsskiva som helst från samma tid, Steal Away är smäktande countrypop utan att bli smetig, Just Like Me är en klassisk ballad som Don Henley inte kunde gjort bättre. Kort sagt en bra Poco-skiva...som jag ser det. Men som med nästan alla pocoskivor, det är ett tillfälligt lyckopiller. Effekten släpper rätt fort.

Nr: 1504/2222

Har skrivit om skivan tidigare, ungefär samma text något reviderad publiceras nu igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar