The Musical Box: Ett tillfälligt lyckopiller

lördag 28 november 2015

Ett tillfälligt lyckopiller

POCO – ROSE OF CIMARRON – 1976

Poco och Eagles har mycket gemensamt. Det är ingen tillfällighet att de båda country-rock-västkustbanden ibland låter förvillande lika, i alla fall på de plattor som gjordes i början av 1970-talet.
Men det är inte så konstigt. Två bandmedlemmar har spelat i båda grupperna. Randy Meisner var med och bildade Poco 1969 i Kalifornien. Han var dock bara med på bandets första platta – Pickin´ Up the Pieces – innan han hoppade av för att bilda Eagles tillsammans med Bernie Leadon, Don Henley och Glen Frey.

Han ersattes i Poco av Timothy B Schmit. När Meisner sedan lämnade Eagles efter Hotel California 1977, ersattes han där av Schmit...

Trots Schmit och Meisner och att Poco bildats ur spillrorna av Buffalo Springfield, kom gruppen aldrig i närheten av Eagles storhet. Bandet lyckades aldrig ta sig upp ur countryträsket på allvar.
Rose of Cimarron är det sista pocoalbum där Timothy B Schmit är med. Här glimrar Poco stundtals till och sprudlar av energi, glöd och gör riktigt bra västkustrock.

Titelspåret Rose of Cimarron kunde nog platsat på vilken eaglesskiva som helst från samma tid, Steal Away är smäktande countrypop utan att bli smetig, Just Like Me är en klassisk ballad som Don Henley inte kunde gjort bättre.

Men det är ett tillfälligt lyckopiller. Effekten släpper rätt fort.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar