The Musical Box: Psykedeliskt omslag, men inte psykedelia

lördag 28 november 2015

Psykedeliskt omslag, men inte psykedelia

SECOND COMING – SECOND COMING – 1970

Den här LP:n brukar av en del säljare på nätet lite slarvigt anges som psykedelia. Det är lätt att tro på grund av det LSD-inspirerade skivomslaget. Eller för att skivan gavs ut 1970, då väldigt mycket lät väldigt psykedeliskt, vare sig banden ville eller inte. 
Vad jag vill komma fram till är alltså att Second Coming inte är psykedelia. Det handlar i stället om ganska fläskig jazzrock. Jag jämför dem gärna med de album Chicago (bandet alltså) gjorde innan Peter Cetera tog över där och givetvis också med Al Koopers Blood Sweat & Tears.
Detta ganska kortlivade band bestod av ett gäng vältrimmade musiker från Chicago (staden alltså) och har en riktigt svettig blåssektion. Eftersom Second Coming på sin tid var ett flitigt anlitat kompband till de större artisterna och dessutom spelade ganska ofta på lokala klubbar har de naturligtvis känsla för hur sjysst jazzrock ska låta.

Med andra ord skulle den här skivan kunna vara intressant för samlare av den typen av musik. Blåset är tungt och gungigt, bandet är tajt och låtarna är helt okej.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar