The Musical Box: ”En bitvis svårtuggad skiva”

lördag 14 november 2015

”En bitvis svårtuggad skiva”

VIRUS – THOUGHTS – 1971

Första LP:n med tyska Virus, Revelation, stakade ut en vindlande väg mot spacerock och psykedelia. Men redan på andra skivan var de planerna utbytta mot betydligt bluesigare hård rock. Virus hade dock fortfarande både Uriah Heep och Deep Purples Mark 1-upplaga som förebilder.
Thoughs skiljer sig därför ganska brutalt från sin föregångare från året innan. Revelation var en minst sagt spännande LP, Thoughts känns betydligt mer mainstream, även om musiken på skivan knappast är vanlig i den meningen.

Thoughts är definitivt ingen radiopop utan ganska en bitvis ganska svårtuggad skiva som kräver viss hängivenhet för lyssnande på enformigt upprepande av samma tema.
Orsaken till Virus nya vägval var delvis beroende på att bara två av bandets originalmedlemmar fanns kvar när andra skivan spelades in. Sen går det fortfarande rykten i Bielefeld om att Uriah Heeps Ken Hensley var med när skivan spelades in, vilket då skulle förklara Heeptendenserna i låtarna.

Men om han verkligen var det är en annan sak. Möjligtvis kan det vara så att förväxling uppstått på grund av LP:n Weeds, som spelades in av Ken Hensley och ett par medlemmar i Virus ungefär vid samma tid. Den skivan har förresten stora likheter med Thoughts.
Både Thoughts och Revelation går att få tag på numera som reissues (Weeds också). Den som vill ha tag på en riktigt spännande krautrock-LP ska definitivt leta upp Revelation. Den som har Uriah Heep som sina stora idoler kanske ska försöka få tag i ett ex av Thoughts i stället.

Nr: 1748/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar