The Musical Box: Svår, negativ och grinig

lördag 28 november 2015

Svår, negativ och grinig

TOM TRICK – NYA ÄVENTYR I TID Å RUM – 1980

Tar man ett namn som Tom Trick, efter en gammal svartvit serietidningshjälte, är man illa ute i min värld. Utan att ens hört dem placerade jag dem nämligen direkt i samma fack som Kenneth & The Knutters och Eddie Meduza.
Det var naturligtvis ett misstag. När jag fått lyssna på skivan blev det så klart annat. Tom Trick var ett hårt arbetande hårdrockband med punktendenser och en ganska butter attityd.

Seriehjälten Tom Trick är kanske en bortglömd storhet nu för tiden. Han blev aldrig lika stor som Blixt Gordon, men höll till i samma genre, science fiction. Med sin tidsmaskin ”Tidssnurran” färdades han både genom tiden och världsrymden och uträttade stordåd.

Det här stockholmsbandet var förresten inte ensamma om att ta namn efter seriefigurer. Ett av de mer kända svenska är ju Clark Kent, som efter en upphovsrättsstrid fick stryka den första delen av namnet.

Nya äventyr i tid å rum är Tom Tricks enda fullängdare, om man inte räknar deras mini-LP från 1982. Och för att förstå den på rätt sätt skulle det nog behövas en ”Tidssnurra” för att ta sig bakåt i tiden.

Kanske berodde det på synthpopen, men i början av det förvirrade 80-talet handlade det mycket om att vara svår, negativ och grinig.

Det är precis vad Tom Trick musik är, även om man kan se likheter med band som Bad Company (tidiga alltså, på den tiden de var bra...) och andra såna där gamla hjältar med feta gitarrackord och håret hängande i ögonen.

Nu för tiden får man nog säga att skivan mest är ett intressant tidsdokument.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

4 kommentarer:

  1. En kompis till mig hade den här skivan när vi var i tonåren, och jag minns den som riktigt trist. Dock tror jag (men jag kan ha helt fel) att delar av Tom Trick senare blev Memento Mori, ett av de bättre svenska svartrock-/depprock-banden från mitten av 1980-talet. Det är i och för sig nog minst 20 år sedan jag sist hörde Memento Mori, men som jag minns dem hade de kvaliteter som höjde sig över det övriga depprock-träsket.

    SvaraRadera
  2. Hejsan Olle,
    Här skriver du om mitt gamla band, TomTrick. Hoppsan. Det är ju 35 år sen "Nya äventyr i tid å rum" spelades in. Otroligt nog, så finns det faktiskt ett gäng hantverkare som lyssnar på TT.
    Ulf Kjell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du hör av dej. Men misströsta inte för att jag tyvärr inte gillade skivan. Den såldes bara nån timme efter att jag lagt upp annonsen på Tradera.
      Jag gissar att det finns ganska många som kommer ihåg Tom Trick trots 35 år.

      Radera
  3. Såg dom på ab svenskrock, köpte sedan skivan, kanon bra, spelar den fortfarande ibland, ingem återförening på gång?

    SvaraRadera