The Musical Box: En lyx att ha Ile de fièvre i samlingen

tisdag 3 november 2015

En lyx att ha Ile de fièvre i samlingen

SHYLOCK – ILE DE FIÈVRES – 1979

Ile de fièvre betyder feberön på svenska. Ile de fièvre är också första låten på skivan, en fantastisk skapelse. Redan där förstår jag varför franska Shylock ger gamla progrockare feberrysningar.
Det är en lyx att få ha en LP som Ile de fièvre i sin skivsamling. Musiken skapar en nästan elektrisk stämning med sina oberäknerliga vändningar och omväxlande melodislingor som stundtals är så fysiska att man frestas att försöka ta på dem.

Ile de fièvre börjar visserligen i klassisk musik och cembalo men försvinner strax in i en egen värld, instrumental jazzrockfusion skulle jag vilja kalla det.

Shylock spelade bara in två LP skivor där Ile de fièvre är den andra och sista. Föregångaren, Gialorgues, är det mer eftertraktade samlarobjektet och brukar i sin förstapress gå på flera tusenlappar för den som är ute efter den.

Ile de fièvre är något mindre omtalad och därför inte alls lika dyr, även om den också är svår att få tag på. Musikaliskt sett anses dock Shylocks andra album vara något starkare.
Shylock har många likheter med de brittiska progrockbanden. De hämtade stor del av sin inspiration från grupper som King Crimson, Camel och kanske också Genesis. De klassiska elementen gör att jag gärna också vill jämföra Shylock med Canterburyscenens storheter Gryphon och Egg.

Nr: 515/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar