The Musical Box: Crack The Sky nära rockdrömmen

torsdag 5 november 2015

Crack The Sky nära rockdrömmen

CRACK THE SKY – CRACK THE SKY – 1976

Crack The Sky hade inte turen på sin sida. När Rolling Stone Record Guide utsåg deras debutskiva till årets nykomling fick inte skivbolaget ut skivor till butikerna. Så folk kunde höra bandet på radio (som på den tiden verkligen var viktig för musiken), men skivorna gick inte att köpa.
Crack The Sky fick därför aldrig det där enorma genombrottet alla rockmusiker drömmer om, men de kunde åtminstone ana det. Tur i oturen att skivan ändå lyckades ta sig fram till skivbutikerna i Crack The Skys hemstad Baltimore, USA.

Där blev de i alla fall hjältar. Och är så nu för tiden också. Bandet lever även på 2000-talet och släpper emellanåt en ny platta...som uppmärksammas bara i Baltimore. Så är det i den cyniska popvärlden.
Den där debutplattan är så klart en LP värd att leta efter för den som gillar halvproggig artrock. Det var inte för skojs skull Rolling Stone utnämnde den till Årets nykomling.

Det är en mycket varierad och välgjord LP med en rad mycket starka nummer. Min favorit är Ice, som blev en hyfsat stor radiohit. Men alla låtarna på skivan håller fortfarande att lyssna på.

Crack The Sky har en vass attityd och ett sound som påminner en hel del om Good Rats, ett annat amerikanskt band i samma genre.

För den som inte direkt kan påminna sig hur Good Rats låter kan jag väl nämna City Boy i stället. Men i så fall den gruppens första platta, den med Hap Ki Do Kid. Den kommer väl alla ihåg, eller?

Nr: 1983/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar