The Musical Box: Kula Shaker kom aldrig till pyramiderna

söndag 29 november 2015

Kula Shaker kom aldrig till pyramiderna

KULA SHAKER – K – 1996

När jag hörde den här skivan första gången tyckte jag det lät ganska intressant. Britpop med tydliga spår av psykedelia – lite som XTC:s 60-talsparodi Dukes Of Stratosphear – men mer seriöst.
Dessutom hade Kula Shaker en klar dragning åt Indien, mystisism och hinduism. Tydligen hämtade de delar av sina texter från Vedaböckerna.

Men den där första känslan byttes rätt snart mot en gäspning. K blev ganska snart lite småtråkig. Delvis tror jag det hänger på ett egentligen ganska svagt låtmaterial. Bra – men inte tillräckligt bra.

Jag tvivlar inte en sekund på bandets musikaliska kunnande, men efter ett par lyssningar flyter låtarna ihop och blir till enda – jobbig - ljudmatta.
Jag misstänker att det var orsaken till att Kula Shaker aldrig blev så stora som de själva tyckte att de var...eller trodde de skulle bli. ”I slutet av århundradet kommer vi att vara världens största band och för att fira det ska vi ge en konsert vid pyramiderna 1999”.

Någon sådan konsert blev vad jag vet aldrig av. Det visade sig nämligen snart att Kula Shaker inte hade mycket att komma förutom sin debutplatta. Uppföljaren till K floppade ganska rejält.

När det sedan påstods att bandet sympatiserade med diverse högerextrema åsikter (eller om det bara var korkade uttalanden i pressen), var det slut med Kula Shaker.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar