The Musical Box: Lite roligt är det trots allt...

söndag 29 november 2015

Lite roligt är det trots allt...

OHIO EXPRESS – MERCY – 1969

Ohio Express var ett av de mest framgångsrika bubblegumbanden. I slutet av 60-talet hade de en rad hits. Vem minns väl inte låtar som Yummi Yummi Yummi, Chewy Chewy och legendariska Mercy Mercy...
Jaså inte?
Nåja, du behöver inte bli deprimerad för det. Bubblegumpopen levde inte särskilt länge. Det var en amerikansk kortlivad fluga, inspirerad av (de bättre) brittiska beatpopbanden. Men amerikanarna försökte skoja till det lite.

Och det var väl roligt...en stund. Mercy Mercy är Ohio Express fjärde album på mycket kort tid, två år, och deras sista. Efter det försvann både gruppen och hela bubblegumpopen i glömska.

Det finns säkert en och annan som menar att man inte ska rota i gamla sophögar. Då kan ju såna här saker dyka upp... Men samtidigt är det faktiskt lite roligt.

Men då får man ta det i mindre och väl avvägda doser. Att lyssna på en hel LP med Ohio Express är väldigt påfrestande.

Inget av de där banden var egentligen särskilt bra. Och inte gjorde de särskilt bra låtar heller. Förmodligen skrev dem inte dem själva. De flesta banden var ihopsatta av skivbolagen...vilket påminner ganska mycket om upplägget för 90-talets (och nutida) pojkband.

Och man kan nog påstå att man redan i slutet av 60-talet hade kommit på idén att bygga upp en hel LP runt bara en låt...där resten var utfyllnad. Känns det igen?
Jo, det var skivindustrins stora grej på 80-talet...och senare också.

Utan att vara allt för elak kan jag nog påstå att den stora behållningen på den här plattan är hitlåten Mercy Mercy. Sen finns det ett antal låtar till, som går i ungefär samma tempo, och låter ungefär likadant.

Vad låtarna heter är bara så svårt att komma ihåg (så det är möjligt att jag missat nån mindre hit). En sak är dock säker. Ohio Express är jobbiga att lyssna på i längden...

Nr: Borttagen ur samlingen, såld.

1 kommentar:

  1. Crazy Elephant och låten "Gimme Gimme Good Lovin'" från 1969 är bubblegumpop med tuggmotstånd....=)

    SvaraRadera