The Musical Box: Som en rivstartande bilmotor

lördag 7 november 2015

Som en rivstartande bilmotor

GARY MOORE – STILL GOT THE BLUES – 1990

Någon större hit än Still Got The Blues fick aldrig Gary Moore. Det var en låt som sen gjorde avtryck flera år in i 90-talet. Kraftfullt är det första ord jag kommer att tänka på.
Efter den här LP:n var det ingen som tvivlade på att Gary Moore var en av sin tids stora gitarrister, trots att han nästan alltid fått hålla till i bakgrunden, i Thin Lizzy inte minst.

Men så hade den här skivan något extra. Hans andra soloplattor kommer man knappt ihåg, men Still Got The Blues glömmer man inte så lätt.
Kraftfullt är första ordet. Andra ordet får bli snuskigt. För det ljud Gary lyckas kräma ur sin gitarr är inte annat än snuskigt. Han får ju varenda ackord att låta som en rivstartande bilmotor, en V 8:a.

Men att det skulle vara renodlad blues gick folk inte med på ens när skivan var ny. Det var Gary alldeles för mycket hårdrockgitarrist för.

Jag kommer ihåg en och annan gammal bluesfanatiker (ingen nämnd) som fnyste föraktfullt åt Still Got The Blues.

Men det gjorde inte jag. Jag gillade skivan på den tiden, väldigt mycket. Nu för tiden har jag blivit lite mer nyanserad i mitt sätt att se på Still Got The Blues.

Jag har den fortfarande kvar i samlingen, skulle aldrig kunna tänka mig att göra mig av med den. Men lyssnar på den gör jag inte ofta.

Nr: 744/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar