The Musical Box: Något är fel

måndag 25 november 2019

Något är fel

BOOMTOWN RATS – I DON´T LIKE MONDAYS – 1979

I Don´t Like Mondays är en fantastisk låt, men samtidigt obehaglig, sinnesjuk. Det är den känslan Bob Geldof lyckas förmedla, och där ligger förmodligen orsaken till att låten blev så populär.
De flesta känner till historien bakom. Och när man gör det går det rysningar genom hela kroppen. Men å andra sidan kan just den känslan höra historien till, när skolskjutningen på en högstadieskola i USA gjordes, var det en mycket ovanlig händelse.

Idag rapporteras det om liknande händelser betydligt oftare och någon slags blindhet för grymheten har infunnit sig. Man måste fundera över om det grymma är USA:s vapenlagar som gör det möjligt, eller om det är den som genomför det.
I San Diego 1979 var det en 16-årig flicka som mördade två personer och skadade åtta personer. Hon dömdes till livstid. Hennes förklaring var ”I don´t like mondays. This livens up the day”. Hon använde det gevär hon fått i julklapp.

Det uttalandet använde sig sen Bob Geldof av när han skrev sin låt, vilket naturligtvis ökade intresset. Jag gillar låten men känner samtidigt samma obehagskänsla som då. Det är något som är fel.

Nr: 89/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar