The Musical Box: Ferry fixar det, som alltid

onsdag 27 november 2019

Ferry fixar det, som alltid

BRYAN FERRY – TAXI – 1993

I Put A Spell On You är den här skivans stora nummer. Femton år tidigare hade det förmodligen blivit en superhit, men 1993 var det färre som föll för den. Själv blev jag mest överraskad av Ferrys val att ta med All Tomorrow´s Parties, en Lou Reedlåt från mitten av 60-talet och Velvet Underground.
Men det var mest överraskningseffekten som gjorde den intressant. Tycker fortfarande att Nicos och Lou Reeds egen version är väldigt mycket mer nervig och spännande. Taxi är dock ett tämligen trevligt album att lyssna på.

Bryan Ferry gör som alltid, letar upp en rad andra artisters låtar och gör egna tolkningar av dem. Som alltid gör han det mycket skickligt och sätter, som alltid, en synnerligen egen prägel på låtarna.
Om han i stället valt att gå i samma spår som originalartisterna gissar jag att han aldrig blivit särskilt framgångsrik med detta. Men Ferry fixar det, som alltid. Intressant att nämna är att han här samarbetar med gamle Procol Harumgitarristen Robin Trower, som även hjälper till med produktionen.
Det gick sex år mellan föregångaren Bête Noir och Taxi. För lång tid tyckas, även om Bryan Ferry hunnit med en återförening med Roxy Music under den tiden. Men å andra sidan hade han inte särskilt mycket kvar att bevisa 1993.

Den låt jag tycker bäst om på skivan är trots allt I Put A Spell On You. Dels för att Ferry gör den på ett så speciellt sätt. Dels för att han gör det.

Det ju en låt som genom åren tolkats av mängder av artister och som rimligen borde vara ganska söndertjatad, inte minst Creedence version. Men i Ferrys händer känns låten oväntat fräsch.

Sen gillar jag av någon anledning även The Girl Of My Best Friend. En låt Ferry hämtat från det sena 50-talet och Elvis Presely.

Nr: 315/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar