The Musical Box: Första LP:n på grönländskt skivbolag

torsdag 21 november 2019

Första LP:n på grönländskt skivbolag

SUME – SUME - 1977

Grönland första rockband blev ingen större exportgrej för utlandet, utom en del skivor som skeppades till Danmark via grönlandssterminalen i Ålborg. Därför är deras LP-skivor från 70-talet svåra att få tag på idag.
Sumes tredje platta är dock en historiskt mycket viktig grönländsk rockplatta. Det blev nämligen den första LP som släpptes av ett grönländskt skivbolag, Ulo. Skivan har därför skivnummer Ulo 1. Bandets två tidigare plattor hade både spelata in och sen släppts på danska skivbolaget Demos.

Men när då framtiden verkade vara klar för Grönlands första rockband, då splittrades gruppen, strax efter att skivan släppts. Trots att Sume fick spela in på skivbolag från Grönland lyckades de inte skaka av sig kolonialmaktens kulturella grepp.

Det hjälpte inte ens att skivan spelades in i svenska Silence studio i Koppom, Värmland. Sume har på den här LP:n ett sound som till många delar påminner om Gasolin, särskilt Gasolin 3 och Stakkels Jim från mitten av 70-talet.
Å andra sidan har bandet också fått med sig en hel del beatpop, en period kallades Sume för Grönlands svar på Beatles. Det är inte helt fel, får en hel del ”norwegian-wood-känsla” av vissa låtar.

Å en tredje sida finns det oerhört musik grönländsk folkmusik i Sumes låtar också. Och eftersom de sjunger på västgrönländska blir det en säregen och mycket speciellt musik att lyssna på. Av den anledningen kan man nog, om man vill, placera Sume bland progrockbanden.

Då jag nu har bandets alla tre LP-album från 70-talet i samlingen och därmed kan jämföra, tycker jag dock inte att detta album är Sumes allra starkaste.

Den platsen viker jag för andra skivan, Inuit Nunaat från 1974, som är ett genomgående starkt album. Att sen jämföra debutskivan Sumut med denna LP är svårt då musiken på de båda plattorna skiljer sig ganska ordentligt.

Nr: 1691/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar