The Musical Box: Ulf Dagebys känsliga soldater

söndag 24 november 2019

Ulf Dagebys känsliga soldater

ULF DAGEBY – KÄNSLIGA SOLDATER – 1989

Ulf Dageby fortsatte spela rock´n roll även efter Nationalteatern. I hans lista finns en lång rad filmprojekt och liknande. Men de soloplattor han gjort är få, väldigt få. Känsliga soldater är en av tre jag känner till...fyra om man räknar plattan med Birger Sjöbergs dikter...vilket man nog borde göra.
Men jag ska hålla mig till Dagebys rockplattor. Först kom En dag på sjön, vilken är en av de svenska rockplattor jag genom åren spelat allra mest. Året efter, 1984 kom Lata rika, ett album jag aldrig lyckades skaffa mig någon vettig relation till. I klartext: den var inte alls lika bra som första skivan.

Känsliga soldater fem år senare gick mig därför nästan helt förbi, tyvärr kan man väl säga. Å andra sidan blev det ganska roligt när jag 20 år senare ”upptäckte” skivan och förstod hur mycket spännande och välgjord musik det fanns där.

Ulf Dagebys fingertoppskänsla för vackra popmelodier är naturligtvis en röd tråd. Hans underfundiga och poetiska texter med mycket humor spelar också stor roll för helhelten. Så var det på En dag på sjön, så är det på Känsliga soldater.

A-sidans Jag vandrar genom livet är en sån där låt som mycket väl skulle kunnat hittas på någon av Nationalteaterns plattor, förmodligen Rövarkungens ö. En kanonlåt med andra ord.

På förstasidan hittar man också Barn samt Avsked med långa skuggor, två låtar som nog också skulle kunnat hittas där. B-sidan Vi talade med djuren och Antropologi är också låtar jag tycker väldigt bra om.
Men bara för att jag nu inte nämner alla låtarna ska ingen tro att det som finns däremellan inte är bra. Nej, jag vågar påstå att hela skivan håller mycket hög kvalitet. Ulf Dageby är urgöteborgare och en av den svenska proggens riktigt stora. Hans storhet som musiker tycker jag visades riktigt bra i tv-serien Så mycket bättre. Den enda säsong av den serien jag sett med intresse.

Nr: 1506/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar