The Musical Box: Sweet och ABBA

söndag 12 maj 2013

Sweet och ABBA

SWEET – OFF THE RECORD – 1977

Det här är ett alldeles utmärkt exempel på hur det blir när ett (så kallat) hårdrockband lyssnat för mycket på ABBA. Det måste nämligen Sweet ha gjort när det spelade in Off the Record 1977.
Det finns många exempel på det. Det här är dock inte det allra, allra värsta ändå. Off the Record är en av Sweets BÄTTRE skivor från mitten och slutet av 70-talet.

Det står jag för. Det finns mycket, mycket värre saker i deras repertoar. Give Us a Wink...räcker det?

Ska man vara ärlig var Sweet inte ett särskilt talangfullt band. De såg väl snygga ut på skivomslagen, men där gick gränsen.

Det funkade rätt bra när de lirade tuggummi-pop och halvtaskig glamrock (Ballroom Blitz och de där). Men när de sen skulle tuffa till sig och börja lira hårdrock på allvar, lyser det där igenom.
Vad är bra med den här skivan då? Jo, det är just det att Sweet snöat in på ABBA. Då blir det, i jämförelse med deras andra, åtminstone lite kul att lyssna på.

Särskilt när de också bränner på med en del rätt tuffa metal-riff. Men hårdrock blir det aldrig. Det här är föregångaren till Euro-popen.

Nr: xxx/2222 (utrensad ur samlingen)

1 kommentar:

  1. Det var väl just som poppiga glamrockare med hits riktade till en ungdomspublik som Sweet hade sin (låt vara ganska tveksamma) storhet. I den mån jag har någon kärlek till Sweet är det för de där hitsen jag minns från barndomen; Ballroom Blitz, Action, Fox on the Run osv. Som mera "seriöst" hårdrockband känns väl inte Sweet så där värst övertygande. Då finns det nog många andra tyngre rockband från 70-talet som är att föredra.

    SvaraRadera