The Musical Box: En lätt kaotisk stämning

lördag 11 maj 2013

En lätt kaotisk stämning

BIRTH CONTROL – PLASTIC PEOPLE – 1975

Plastic People har en skrovlig yta. Ett ogästvänligt och kallt yttre det är svårt att ta sig förbi. Men när man väl lyckats knäcka dess hårda skal väntar belöningen. Då blir Birth Controls femte album fascinerande och oemotståndlig lyssning.
Birth Control brukar räknas in bland alla dessa tyska krautrockare som dök upp i början av 70-talet. Men de är bättre än så. Många av de tyska banden var egentligen ganska taffliga i början och hade den brittiska hårdrocken som sin ledstjärna.

Birth Control kom dock från andra hållet, ett jazzrockband som började lira rock. Därför har de ett större spektra, en bredare dimension och större variation i sin musik.

Deras verk är av den anledningen inte alltid lätta att förstå sig på. Birth Control kräver tid. Men när man tagit sig förbi den där första kritiska perioden, blir det något annat.
Plastic People sägs vara ett av gruppens allra främsta album. Jag har inget att jämföra med, då ingen av deras andra skivor än så länge ingår i min samling.

Men även Birth Control har hittat brittiska förlagor. Här finns spår av både Jethro Tulls excentriska melodislingor, av Moody Blues luftiga vindlingar och Peter Gabriels Genesis.

Men dessa tyska extremister ger sig utanför de ramarna också och blandar in en hel del jazzinslag som för tankarna till Frank Zappa. Nämn gärna Ekseption också...hojtar nån i bakgrunden...så då gör jag väl det då...

Detta tillsammans med den metalliskt råa tyska framtoningen piskar upp stämningen till lätt kaotisk och gör Birth Controls musik till annorlunda och intressant lyssning.

Jag vill nog påstå att Plastic People bör avnjutas i sin helhet. Att plocka ut vissa låtar tänker jag inte göra den här gången.

Nr: 2051/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar