The Musical Box: Procol´s nionde samlar damm

lördag 25 maj 2013

Procol´s nionde samlar damm

Bra-att-ha-skivor – Del 2

PROCOL HARUM – PROCOL´S NINTH – 1975

Vad har Jerry Leiber och Mike Stoller gemensamt med Procol Harum? Enligt min mening borde de inte ha med varandra att göra alls.
Leiber/Stoller är två amerikanska låtskrivare som redan på 50-talet gjorde superhits åt grupper som Coasters och Drifters, och så skrev de Jailhouse Rock och en massa andra låtar åt Elvis.

Procol Harum är ett brittiskt progrockband. De borde inte funka ihop. Och det gjorde det väl inte heller.

Leiber/Stoller producerade Procols nionde album, som elegant nog heter Procol´s Ninth. Det blev en skum platta. Och inte särskilt bra.

Experimentet var lovande, men det går nog inte att kombinera amerikansk 50-talsrock, doo-wop och brittisk prog.

Här finns visserligen ett par riktigt bra låtar, Pandora´s Box till exempel, som nog är en av bandets bästa låtar på 70-talet.Där känner i alla fall jag igen Gary Brooker och Keith Reid. Men sen vete tusan.

Det är möjligt att de började få ont om bra idéer. Det var ju trots allt bandets nionde (åttonde egentligen, men räknar man in liveplattan från 1972 blir det nio) och det går kanske inte att återanvända ungefär samma prylar om igen hur många gånger som helst. Inte ens så skickliga musiker som Brooker/Reid klarar det.

Leiber/Stollers låt I Keep Forgetting och beatles-covern Eight Days A Week känns väldigt konstiga att ha med på en PH-skiva. Inte för att de gör det dåligt, det är naturligtvis högklassigt hantverk. Men det känns lite fel.

Så Procol´s Ninth får väl stå där i skivsamlingen och samla damm. Möjligtvis är det här en skiva för den som samlar på beatles-covers....

Nr: 1933/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar